Actualiteit Semana Santa

5 maart: Veertien processies op één dag!

Vorig jaar bestond de Agrupación de Cofradías precies honderd jaar. Er was een feestelijk programma samengesteld om dit heugelijke feit te vieren. Helaas konden veel van de festiviteiten niet doorgaan, maar nu is het tijd om dat in te halen! Daarom gaan er aanstaande zaterdag 5 maart maar liefst veertien processies door de stad!

Vía Crucis

Ieder jaar aan het begin van de vastentijd organiseert de Agrupación een processie waarin één van de aangesloten broederschappen haar Christus in processie naar de Kathedraal mag brengen. Tijdens een rondgang worden vervolgens de 14 staties van de Lijdensweg gebeden. In het Spaans heet dit de Vía Crucis. Om het honderdjarig bestaan te vieren, zouden vorig jaar eenmalig niet één, maar wel veertien broederschappen met hun Christus naar de Kathedraal komen. Omdat het toen niet door kon gaan, is nu besloten om dat dit jaar in te halen, dus kun je dit aanstaande zaterdag meemaken.

Alle veertien broederschappen beelden elk één van de staties van de Lijdensweg uit. Ze komen allemaal in de volgorde van de Lijdensweg voorbij, waarbij het langstrekken van elke broederschap ongeveer tien minuten zal duren.

De aankondigingsposter van de Vía Crucis

Het Verloop

Om 15.45 uur zal de eerste troon de straat opgaan. Alle processies lopen vanaf hun eigen startpunt via verschillende routes naar het startpunt van de officiële route. Dan volgen ze allemaal dezelfde route met als eindpunt de Kathedraal. Vanaf daar gaat elke broederschap weer terug naar haar eigen broederschapshuis of kerk.

De officiële route is: Puerta del Mar, Calle Martínez, Calle Larios, Sancha de Lara, Molina Lario, Postigo de los Abades, Kathedraal. De processies gaan aan de zuidkant (van het AC hotel) de Kathedraal binnen en lopen die vervolgens aan de noordkant (Patio de los Naranjos) weer uit.

De processie

De tronen waarmee gelopen wordt, zijn kleine tronen die vaak geleend zijn van kleinere broederschappen uit de regio. Op de weg van het startpunt tot aan de Kathedraal hebben de processies een sobere uitstraling. De muziek wordt bij vrijwel elke broederschap verzorgd door een klein gezelschap, of ze lopen zelfs in stilte. Op de terugweg van de Kathedraal tot het eindpunt hebben de meeste broederschappen voor iets uitbundigers gekozen en komen er ook enkele fanfares in actie.

De tijdschema´s van de verschillende broederschappen zijn de volgende (klik op een foto om te vergroten):

Meer weten?

Wil je meer weten over processies en de Semana Santa? We zijn druk bezig met het updaten van de gids ´Dit is de Semana Santa van Málaga´. Hierin vertellen we je alles over de Goede Week en geven we je de beste insider tips om de processies zo goed mogelijk te kunnen volgen én begrijpen. Daarnaast organiseren we voor en tijdens de Semana Santa rondleidingen met uitleg over deze speciale traditie. Meer daarover volgt binnenkort op onze site, dus hou het in de gaten en volg Dit is Málaga op Facebook!