Actualiteit

8 september processie Virgen de la Victoria

De Beschermheilige van Málaga

8 September is de dag van de Virgen de la Victoria. Deze Maagd is beschermheilige van de stad Málaga en dat zie je overal! Een straat, een wijk, een oude bisocoop, natuurlijk een kerk en zelfs een bier zijn naar haar vernoemd. Daarnaast dragen ontelbare dames in Málaga haar naam: het schijnt hier, na María, zelfs de populairste meisjesnaam te zijn! Natuurlijk is 8 september dan ook een lokale feestdag in Málaga waarop winkels en instanties gesloten zijn!

Op de plek waar Fernando zijn kampement had ten tijde van de herovering van Málaga (1487) staat nu de Basiliek van La Victoria (de overwinning). En in die kerk staat helemaal bovenin het altaar de Maagd te pronken. Eenmaal per jaar wordt ze naar beneden gehaald en verblijft ze zo´n twee weken in de Kathedraal van Málaga. Op 8 september wordt ze in een vrolijke processie weer teruggebracht.

Processie virgen de la victoria

Feestelijkheden op 8 september

Ook aanstaande donderdag 8 september gaat de beschermheilige van Málaga weer door de straten. ´s Ochtends om 11.30 uur is er al een mis, waarna er bloemen geofferd worden bij de voorgevel van de Kathedraal. Daarbij worden de traditionele Malagueñas gedanst en gezongen.

´s Avonds vindt de processie plaats, waarbij de Virgen de la Victoria wordt teruggebracht vanuit de Kathedraal naar de Basilica de la Victoria. In de processie zien we vertegenwoordigers van alle broederschappen van de stad. Daarnaast lopen hoogwaardigheidsbekleders als de Bisschop en Burgemeester van  Málaga mee. De processie begint om 19.30 uur en hoewel de route nog niet officieel bekend gemaakt is, zal het waarschijnlijk de volgende zijn:

Patio de los Naranjos, San Agustín, Duque de la Victoria, Granada, Plaza de la Constitución, Marqués de Larios, Bolsa, Strachan, Molina Lario, Plaza del Obispo, Molina Lario, Santa María, Císter, Alcazabilla, Victoria, Compás de la Victoria, Basiliek (aankomst rond 23.30 uur).

Processie Maagd van Victoria