Semana Santa

Amnestie voor een gevangene

Als je het voor het eerst hoort, denk je wellicht dat ze helemaal gek geworden zijn hier in Málaga. En misschien is dat ook wel een beetje zo. Maar het gebeurt echt: aanstaande woensdag wordt er, zoals ieder jaar op Miercoles Santo, weer een gevangene vrijgelaten. Uit naam van de Christus El Rico wordt deze gevangene amnestie gegeven en deze persoon mag per direct de gevangenis verlaten!

 Diefstal met geweld

Gisteren is bekend gemaakt wie dit jaar de gelukkige is: een 26-jarige vrouw die veroordeeld was tot twee jaar en zestien dagen cel. Ze zat een straf uit in verband met een diefstal met geweld. Eigenlijk moest ze nog tot november 2017 brommen, maar door haar goede gedrag én omdat ze geen antecedenten had, is zij dit jaar door de broederschap verkozen.el rico (Small)

Pestepedimie

Het voorrecht om elk jaar deze gevangene vrij te laten, kreeg de broederschap naar aanleiding van een pestepedimie in de achttiende eeuw. Er waren op dat moment niet genoeg gezonde mannen om de troon van El Rico te dragen tijdens de jaarlijkse processie. De gevangenen meldden zich bij de Burgemeester om te vragen of zij het mochten doen. Toen deze dat weigerde, braken de gevangenen uit en gingen rechtstreeks naar de kerk, om de troon toch rond te dragen. Na de processie keerden de gevangenen terug naar de gevangenis, er ontbrak er niet één!

Carlos III

De koning Carlos III hoorde van dit voorval en hij beschouwde het als een wonder. Hij schreef een koninklijk decreet uit, dat de broederschap het recht gaf elk jaar een gevangene op vrije voeten te stellen. Later werd dit nog eens door Juan Carlos I geratificeerd. De koning moet nog ieder jaar zijn handtekening zetten onder de vrijlating.

El rico 2 (Small)

De ceremonie

Wil je eens zien hoe dit gaat? De ceremonie wordt gehouden op woensdagavond rond 21.00 uur, als de processie naar de Plaza del Obispo trekt. Daar wordt na een aantal speeches de akte ondertekend, waarna het grote moment aanbreekt: de Cristo el Rico maakt een kruisteken, waarmee hij de gevangene en de aanwezigen zijn zegen geeft. “Maakt een kruisteken”, hoor ik u denken… Jazeker! De aanwezigen gaan op hun knieën en dan beweegt de Christus zijn hand en maakt een kruisteken! De processie trekt weer verder, met of zonder gevangene (die mag zelf weten of ze meeloopt).

El rico 1 (Small)

Echt of legende?

Of het helemaal gegaan is zoals hierboven staat, is niet zeker. Er is daadwerkelijk een koninklijk decreet in het bezit van de broederschap, getekend door Carlos III. Maar na onderzoek bleek dat er tijdens zijn heerschappij nooit een pestepedimie in Málaga is geweest. De waarheid van het verhaal zou je dus in twijfel kunnen trekken, al zal de gevangene die dit jaar vrijgelaten wordt daar niet mee zitten…

Meer weten?

De gids “Dit is de Semana Santa van Málaga” legt je uit hoe de Goede Week van Málaga in zijn werk gaat. Daarnaast staat hij vol met de leukste anekdotes en de mooiste legendes. Je bestelt hem hier!

3D-Cover-Semana-Santa-Gids