Actualiteit Semana Santa

De kroning van de Maagd van de Eenzaamheid

Het zou de titel van een prachtig sprookje kunnen zijn, maar hier volgt een artikel over een speciale gebeurtenis die aanstaande zaterdag in Málaga plaatsvindt. Dan wordt namelijk de Virgen de la Soledad de Mena officieel gekroond. Het is wellicht de hoogste eer die een broederschap ten deel kan vallen, want het is de bevestiging van een buitengewoon grote devotie die bestaat voor deze maagd.

Zeldzaam

Schreef ik vorig jaar bij de Kroning van Rocio nog dat het vrij zeldzaam is dat een Maagd gekroond wordt, zijn we nog geen negen maanden verder en staat de volgende al gepland! En er zijn nog meer plannen, want ook de Broederschap Fusionadas wil de Virgen de Lagrimas y Favores volgend jaar officieel laten kronen. Toch is dit in Málaga pas de elfde Maagd die gekroond gaat worden. Dat lijkt misschien veel, maar in Málaga staan wel honderden maagden!

Coronacion Soledad

Wonder

Een van de voorwaarden waaraan de Maagd moet voldoen om gekroond te mogen worden, is dat zij een wonder moet hebben verricht. Daar was volgens de gelovigen bij de Virgen de la Soledad meer dan genoeg bewijs voor. Het was in 1756 dat een boot van de Spaanse Armada in de baai van Málaga in een heftige storm in de problemen raakte. Omdat de vuurtoren van Málaga beschadigd was geraakt in de storm was de kapitein totaal gedesorienteerd, totdat plots toch een fel licht de juiste koers aan leek te geven. De kapitein voer erop af en kwam weer veilig aan wal. Het licht bleef echter schijnen en toen de bemanning op zoek ging naar de plek waar het licht vandaan kwam, bleek dat van de kapel van de Maagd van de Eenzaamheid te zijn. Zij had de bemanning met haar licht gered! De Maagd werd nog diezelfde dag tot Beschermheilige van de Spaanse Marine benoemd. Een kleine replica van de boot siert daarom nog altijd de toren van de kapel van de Maagd.

Kapel Soledad (Small)

Programma

Op vrijdagavond (10 juni) wordt de Maagd overgebracht van de kerk naar de Kathedraal. Dit zal via de Puente de la Esperanza zijn en dan via Atarazanas, door Calle Nueva naar de Plaza de la Constitución. Vervolgens gaat het via Calle Granada en Calle San Augustin naar de Kathedraal.

In de Kathedraal wordt tijdens een speciale mis op zaterdagochtend onder grote belangstelling de Maagd een nieuwe kroon opgezet door de Bisschop en vanaf dan mag zij “Virgen de la Soledad de Mena Coronada” genoemd worden. Vervolgens wordt ze op een kleine troon naar het Broederschapshuis van Sepulcro gebracht (tegenover het Romeins Theater). Voor de processie wordt namelijk haar eigen troon van stal gehaald, die alleen tijdens de Semana Santa en heel speciale gelegenheden gebruikt wordt, zoals deze dus! Deze troon is zo groot dat die niet door de deuren van de Kathedraal past!

Cartel coronacion mena

Processie

De processie die later op de avond volgt is met geen andere te vergelijken. Ditmaal geen stiltes en geen ingetogen applaus. Nee, de kroning is een feest en zo wordt de processie dan ook beleefd. Langs de hele route bouwen worden korte activiteiten georganiseerd door andere broederschappen of instanties uit Málaga. Er wordt gedanst voor de Maagd, ze wordt toegezongen, met bloemen overgooid en nog veel meer. De processie gaat daarom wel erg langzaam, dus het kan even duren voordat je haar te zien krijgt.

Soledad de Mena (Small)

De processie begint om 20.00 uur in Calle Alcazabilla en loopt als volgt: Alcazabilla, Císter, San Agustín, Duque de la Victoria,  Molina Lario, plaza del Obispo, Strachan, Bolsa, Marqués de Larios, plaza de la Constitución, Granada, Calderería, Méndez Núñez, Tejón y Rodríguez, Carretería, Puerta Nueva, Fajardo, Pasillo Santa Isabel, Plaza Arriola, Atarazanas, Sagasta, Puerta del Mar, Atarazanas, Puente de la Esperanza, Hilera, Cerezuela, Casa Hermandad.

Er zijn onderweg 14 activiteiten gepland, al is het goed mogelijk dat er onderweg nog eens iemand zijn gitaar pakt en er spontaan gezongen of gedanst wordt. De processie duurt volgens planning tot 4 uur ´s nachts, maar dat zou heel goed wel eens later kunnen worden.