Actualiteit

De onderwatermaagd van La Malagueta

Wie zondagochtend op het strand van La Malagueta ligt, moet niet gek opkijken wanneer er ineens duikers met een beeld van de Virgen del Carmen voorbij komen.

Een altaar in zee

Deze strandwijk van Málaga heeft sinds 1981 een klein altaar in zee. Jaarlijks, op de eerste zondag na 16 juli, wordt de Virgen del Carmen voor heel even boven water gehaald.

Bedrijfsongeval

Initiatiefnemer is de Malagueño Francisco Enjuto, een fervent duiker. In 1980 is hij betrokken bij een bedrijfsongeval en raakt geëlectrocuteerd. Men vreest voor zijn leven, hijzelf nog het meest. En dan doet Francisco een “promesa” (belofte) aan zijn Virgen del Carmen, de beschermheilige van alle duikers: als hij overleeft, zal hij een onderwater altaar voor haar oprichten en elk jaar een mis aan haar opdragen.

Zware Maagd

En zo geschiedde, Francisco knapte op en bouwde een jaar later een altaar onder water nabij La Malagueta. In 1994 was de maagd, toen nog van marmer, zo vergaan dat ze vervangen moest worden door een nieuwe; ditmaal van brons. Ze is 70 centimeter hoog en weegt maar liefst 70 kilo.

Traditie

Elk jaar op de eerste zondag na de dag van de Virgen del Carmen (16 juli), wordt zij opgedoken en aan land gebracht. Daar wordt de Virgen op een “trono” gezet en in processie naar de kerk van San Gabriël gebracht.

De duikers lopen ook mee, in hun duikpak, wat met de hoge temperaturen vast geen pretje zal zijn! In de kerk wordt de mis aan deze Virgen opgedragen.

Na de mis vertrekt men weer naar het strand. De Virgen del Carmen zal hier nog enkele uren te zien zijn, voordat ze weer teruggebracht wordt naar haar altaar. Daar, diep onder water, zal ze wachten totdat de duikers haar volgend jaar weer op komen halen.

Leuk om te weten

Het hele jaar is er net na de haven een boei te zien in het water bij La Malagueta. Dit is de plek waar het beeld onder water te zien is.

Kijk hier hoe de Maagd opgehaald wordt op de zeebodem!

Programma

10.00 uur
Duikers brengen de Virgen del Carmen boven water en zetten haar op een boot

11.30 uur
De Virgen del Carmen komt aan land aan La Malagueta en vertrekt in processie naar de kerk van San Gabriël

13.00 uur
Aankomst bij de kerk van San Gabriël en mis

14.00 uur
Einde mis, terugkeer naar het strand van La Malagueta (nabij de haven)

18.30 uur
De Virgen del Carmen gaat weer aan boord en wordt teruggebracht naar haar altaar

 

Dit artikel verscheen eerder als gastblog op www.beleefmalaga.nl