Verhalen

Dit was Málaga: de allereerste auto en het trieste gevolg voor zijn bezitter

Iedere zondag op Dit is Málaga: Dit was Málaga!

Een verhaal, foto´s of een video over hoe het ooit in Málaga was. Met deze week: de allereerste auto in Málaga en het trieste gevolg voor zijn bezitter.

Het is 1907 als de eerste auto in Málaga geregistreerd wordt. Het is de oldsmobile van Francisco Merino García die het kenteken MA-9 krijgt. De man is een pionier, want niet alleen moet hij de auto zelf invoeren, hij moet hem ook zelf leren besturen. Het rijbewijs en de bijbehorende lessen en examens zouden pas veel later hun intrede doen.

Merino Garcia, die tot dan toe in een werkplaats in metalen had, verandert dat in een autohandel. Hij vertegenwoordigt de exclusieve merken Dion-Bouton, Mercedes en Fiat in heel Andalusië. Overigens verkocht hij ze niet altijd, hij scheen ze ook regelmatig te ruilen tegen goede pata negra hammen.

Maar de automobielen brengen Merino Garcia niet alleen voorspoed. Het eerste dodelijke auto-ongeluk in Málaga vindt in 1913 plaats en het is Francisco Merino Merino, de 18-jarige zoon van de autohandelaar, die het slachtoffer is. Op 28 maart rijdt hij als chauffeur van Pilar Tirado, de Markiezin van Blanco Hermoso, door Málaga. Als hij merkt dat de remmen niet goed werken, is het al te laat. Met zijn auto ramt hj een muur. Merino Merino is op slag dood, de Markiezin blijft ongedeerd.

De autohandel van Merino Garcia in Calle Tomas Heredia zou nog tot in de tachtiger jaren bestaan.