Verhalen

Dit was Málaga: de allereerste vlucht

Iedere zondag op Dit is Málaga: Dit was Málaga!

Een verhaal, foto´s of een video over hoe het ooit in Málaga was. Met deze week: het ontstaan van het vliegveld van Málaga precies honderd jaar geleden en waarom het de rare lettercode AGP kreeg.

Het is dit weekend precies honderd jaar geleden dat het eerste vliegtuig landde in Málaga. Het is een Salmson 260 CV van de Franse luchtvaartpionier Pierre George Latécoère die een lijndienst op wil zetten tussen Toulouse en Casablanca. Tussenstops moeten komen in Barcelona, Alicante en Málaga. Op 9 maart 1919 landt hij in Málaga op zoek naar een stuk grond om het vliegveld op te zetten.

Het eerste plan is dit te doen in de buurt van de Playa de la Misericordia. Door hevige regenval de avond voor de komst van Latécoère is dat stuk grond onbegaanbaar en wordt ervoor gekozen te landen in Los Rompedizos. Dit tot tevredenheid van de Fransman die zijn plannen omgooit. Voor 7000 pesetas per jaar huurt hij het stuk grond en begint met het inrichten van zijn vliegveld.

Op 1 september dat jaar landt een Breguer XIV op het vliegveld van Málaga. Het is de eerste officiele vlucht die landt op de baan in Málaga, die dan amper 500 meter lang is. De luchthaven van Málaga is sindsdien altijd altijd in bedrijf geweest, wat het de oudste luchthaven van Spanje maakt. Heden ten dage maken er jaarlijks ongeveer 19 miljoen mensen gebruik van het vliegveld, dat zijn naam onlangs veranderde naar Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol.

Maar waar komt toch die rare code AGP vandaan? Toen de IATA besloot Málaga toe te laten tot haar netwerk en een officiele code toe te kennen waren de meest voor de hand liggende codes al vergeven. MLG was voor Malange, MGA voor Manague en MAL was vergeven aan Mangole. Die laatste was natuurlijk sowieso niet zo handig voor een Spaans vliegveld.

Omdat alle achttien mogelijke codes al waren vergeven werden twee andere letters van de naam genomen en een derde toegevoegd. Met de letters AG aan het begin was de P nog vrij en zo kwam men tot AGP. Suggesties als dat het zou komen van Aeropuerto Gran Picasso of de Romeinse tempel Agripina zijn dus, hoe mooi het ook klinkt, niet waar.