Verhalen

Dit was Málaga: de dag waarop Johan Cruyff door de politie van Málaga van het veld verwijderd moest worden

Nieuw op Dit is Málaga: Dit was Málaga!

Iedere week foto´s en/of een verhaal over hoe het ooit in Málaga was. Met deze week: de dag waarop Johan Cruyff door de politie van Málaga van het veld verwijderd moest worden.

Het is op 9 februari 1975 dat het grote Barcelona, met Johan Cruyff als aanvoerder, naar Málaga komt. De 19e speelronde van het seizoen staat op de rol en de Catalanen zijn in een heftige strijd verwikkeld om het kampioenschap met Real Madrid. In stadion La Rosaleda wordt tegen Málaga, dan nog Club Deportivo Málaga, gespeeld.

In de 37e minuut, bij de stand van 1-1, gaat het mis. Castronovo scoort namens de thuisclub de 2-1 en ondanks dat de lijnrechter met de vlag omhoog staat, keurt de scheidsrechter het doelpunt goed. Navraag door Cruyff bij de lijnrechter leert dat hij buitenspel én hands geconstateerd heeft. Scheidsrechter Orrantía weet echter van geen wijken en blijft bij zijn beslissing om het doelpunt goed te keuren.

Cruyff raakt buiten zinnen en er vallen harde woorden. Orrantía ziet geen andere oplossing dan de Amsterdammer de rode kaart te tonen. Maar Cruyff weigert het veld te verlaten. Enkele minuten lang probeert de scheidsrechter hem te overtuigen de kleedkamer op te gaan zoeken, maar zonder resultaat. Het laat hem geen andere keus dan de hulp van de politie in te roepen, die hem dwingt van het veld te gaan.

Barcelona weet nog gelijk te maken, maar in de 68e minuut weet Málaga door een doelpunt van Villanova toch de wedstrijd te winnen. Voor Málaga is het niet genoeg, aan het eind van het seizoen degradeert het op doelsaldo naar de Segunda División. Barca eindigt het seizoen als derde.

Voor Cruyff was het zijn eerste rode kaart ooit in de Spaanse Liga. Hij kreeg er in totaal twee. Die andere was twee jaar later. En toeval of niet, weer in een wedstrijd tegen Málaga.