Verhalen

Dit was Málaga: de opening van het meest prestigieuze hotel van Málaga en de Koning die daarbij was en toch ook niet.

Nieuw op Dit is Málaga: Dit was Málaga!

Iedere week foto´s en/of een verhaal over hoe het ooit in Málaga was. Met deze week: de opening van het meest prestigieuze hotel van Málaga en de Koning die daarbij was en toch ook niet.

Het is 1921 als de schop de grond ingaat voor de bouw van het meest luxueuze hotel van de stad: Hotel Principe de Asturias. Dit gebeurt naar een ontwerp van de beroemde architect Fernando Guerrero Strachan, zelf afkomstig uit Málaga en onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van het Gemeentehuis. Guerrero Strachan laat zich voor de bouw inspireren door het Hotel Riviera Palace in Montecarlo.

De opening van het hotel vindt vijf jaar later plaats. Met maar liefst 300 kamers, golf- en tennisbanen, verschillende restaurants én centrale verwarming in het hele pand maakt het de naam als luxe onderkomen meer dan waar. En voor de opening komt dan ook hoog bezoek over uit Madrid: Koning Alfonso XIII en zijn vrouw Victoria Eugenia.

Ze verblijven twee dagen in het hotel. Naast de opening brengen ze ook een bezoek aan de Kathedraal en leggen ze de eerste steen voor de Industriële Universiteit. Tijdens een wandeling door het centrum van Málaga weet een jongetje de beveiliging in Calle Granada te omzeilen. Hij klampt zich vast aan de Koning en overhandigt hem een puntzak glasgrondels. “Die moet je met je handen eten”, voegt hij de Koning nog toe. Alfonso XIII en Victoria Eugenia smullen ervan.

Voor het diner is er een feestelijk banket voorbereid in een van de talloze salons van Hotel Principe de Asturias. Maar de Koning en Victoria Eugenia stralen door afwezigheid. Ze komen niet opdagen omdat ze een paar honderd meter verderop zitten te dineren. Bij restaurant Antonio Martín, op het strand van La Malagueta, doen ze zich te goed aan enkele porties glasgrondels. Of ze dat met de handen gedaan hebben, is niet bekend.