Actualiteit

Drie muntjes, drie wensen

In de rij voor de kerk

Als je de eerste vrijdag van maart door het centrum van Málaga loopt, dan zul je hem wel zien. De rij van honderden mensen die allemaal staan te wachten tot ze eindelijk de kerk in mogen. Want de eerste vrijdag van maart is traditioneel de dag waarop de Malagueños een bezoekje brengen aan de Cristo de Medinaceli.

Christus medinaceli malaga

Ontvoerde Cristo

De traditie is om die ene dag in het jaar drie muntjes te offeren aan deze Christus en in ruil daarvoor drie wensen te doen. Sommigen schrijven hun wensen op en deponeren deze ook in de geldkist. Anderen nemen het niet zo nauw met de muntjes en gooien zelfs bankbiljetten in de kist! Het gebruik stamt uit de 17e eeuw, toen het beeld van de Cristo de Medinaceli door een Franciscaner priester mee werd genomen naar Afrika. Daar werd het beeld ontvoerd door de soldaten van Sultan Muley Ismail. Hij stelt dat het losgeld dat betaalt dient te worden gelijk is het gewicht van het beeld in muntstukken. De dertig kilo die het beeld weegt staat daarom gelijk aan dertig munstukken. De Malagueños betalen nu symbolisch allemaal een tiende deel daarvan.

210.000 muntjes

De Malagueños komen ieder jaar massaal naar de Santiago kerk. En ook dit jaar zal de regen ze vermoedelijk niet kunnen stoppen. De kerk in Calle Granada is daarom geopend van 8 uur ´s ochtends tot middernacht. Vorig jaar gingen er niet minder dan zeventigduizend man aan het beeld voorbij. Inderdaad, dat zijn niet minder dan tweehonderdentienduizend muntjes!

Santiago Kerk

In deze kerk kom je nog andere bijzondere tradities tegen. Zo vind je er het beeld van Christus de Rijke, die ieder jaar tijdens de Semana Santa een gevangene vrijlaat. En ook vind je er het schilderij waar de Malagueños ieder jaar duizenden liters olie achter laten. Een bezoekje waard dus!