Málaga

De Feniciërs hadden het in 800 voor Christus goed gezien: die plek daar in die baai, met die berg direct aan zee, dat was de ideale plek om een nederzetting te bouwen. Ze noemden deze nederzetting “Malaka”. Die nederzetting werd een dorp, het dorp werd een stad en Malaka werd Málaga.

DSC04659

Van een handelsnederzetting van de Feniciërs, werd het een stad voor Romeinse pensionados, een strategische citadel voor de Moren, weer later het prestigeproject van de Katholieke Koningen en Málaga werd wat het nu is: één van de populairste plekken aan de Middellandse Zee.

En dat is niet voor niets. Was Málaga 15 jaar geleden nog een grijze havenstad, tegenwoordig is het een vrolijke en open stad die een hoop te bieden heeft. Want of je nou komt voor het strand, gastronomie, musea, historie of avontuur, Málaga heeft het allemaal.

gevel-in-malaga-stad

Dat is niet ongemerkt gebleven. Inmiddels verschenen er artikelen in The Guardian, de Volkskrant, The Daily Telegraph, Bild en in nog veel meer kranten en bladen. De een vond Málaga nog mooier dan de ander. “De stad die zichzelf opnieuw uitgevonden heeft”, “Barcelona van het zuiden”, “de leukste badplaats van Spanje” en “Nijmegen aan de Mediterranée”, het zijn zomaar wat termen die voorbij kwamen. Ok, die laatste was inderdaad door mijzelf.

Op dit blog probeer ik over Málaga (en ver daar buiten) te vertellen. Dingen die ik interessant vind. Of die ik opmerkelijk vind. Dingen die ik leuk vind, of juist helemaal niet. Een ding hebben ze gemeen; ik vind het leuk om ze te vertellen.

kasteel Gibralfaro Malaga

Om te beginnen daarom maar vast een kort lijstje. Met de leukste dingen die je in Málaga kunt doen. Volgens mij dan!

  • Struinen door de Calle San Juan; het leukste winkelstraatje van Málaga. Laat de Zara´s, Desiguals en Stradivariussen van Calle Larios aan je voorbij gaan en kijk hier naar waaiers, Flamencokleding en Christusbeelden. Loop ook even de Iglesia de San Juan in!
  • Zoek een bankje tegenover het Romeins Theater en doe daar eens even helemaal niets. Heerlijk!
  • Boodschappen doen in de Mercado de Atarazanas. Het gebouw op zich (een oude scheepswerf), met de oude ingang van de moskee nu als hoofdingang, is op zich al de moeite waard. Maar de markt zelf is ook prachtig! In de vleeshal zie je met wat geluk hoe een heel varken uitgebeend wordt, in de vishal liggen de mooiste vissen uitgestald (soms hele tonijnen!) en in de groente- en fruithal ligt alle fruit erbij alsof ze één voor opgepoetst zijn en met een waterpas op de juiste plek gelegd zijn.
  • Een wandeling naar het Gibralfaro. Loop ook eens via de achterkant naar boven of beneden. De prachtige uitzichten en de geluiden uit de stad als achtergrondmuziek; ik kom daar helemaal tot rust!
  • Natuurlijk: tapas eten. Maar doe het eens op zijn Spaans. Bestel een glas wijn en een tapa, en als het op is? Naar de volgende bar! En daar doe je hetzelfde. Tot je geen honger meer hebt. Of geen dorst natuurlijk, dat kan ook.

Al met al, in Málaga hoef je je niet te vervelen. En er is geen stad die zo verandert als Málaga. Kom dus vooral nog eens terug hier, want ik houd jullie uiteraard op de hoogte!