Actualiteit

Opening Museum van Málaga op 12 december!

Geloof het of niet, maar het Museo de Málaga gaat in december echt open! Na jarenlang gesteggel tussen de Gemeente Málaga en  de Junta de Andalucía is er nu eindelijk een datum geprikt voor de officiële opening, welke plaats zal vinden op 12 december! In het oude Douanegebouw zullen de collectie van het voormalige Museum van de Schone Kunsten (Museo de Bellas Artes) en het Archeologisch Museum (Museo Arqueológico) ondergebracht worden. Zo voegt Málaga wéér een prachtig museum toe aan de toch al niet kleine lijst!

Schone Kunsten

Het Museo de Bellas Artes zat tot 19 jaar geleden in het Palacio de Buenavista. Het moest daar weg toen daar het Picasso Museum geopend werd. Sindsdien hebben de meer dan 2000 werken opgeslagen gestaan. 300 Daarvan zullen nu in het museum tentoongesteld worden. Daaronder schilderijen van onder andere Zurbarán, Goya, Alonso Cano en natuurlijk Picasso.

Museum van Málaga
Foto: www.malagaturismo.com

Het Archeologisch Museum

Deze collectie was lange tijd te zien in het Alcazaba, maar moest daar weg wegens herstelwerkzaamheden. Het was korte tijd op verschillende andere plekken in de stad te zien, maar werd in 1999 opgeslagen in afwachting van een nieuwe ruimte. Het bestaat uit meer dan 15.000 stukken, voornamelijk afkomstig van opgravingen uit Málaga en omgeving.

Op deze video kun je een indruk krijgen hoe het museum eruit gaat zien:

Douane

Het prachtige gebouw waarin het Museum van Málaga wordt ondergebracht is het vroegere Douanepaleis. Het staat op de hoek van Calle Cister en Alcazabilla, net tegenover de ingang van het Alcazaba.  De bouw hiervan werd gestart in 1788, toen het water nog bijna tot aan de voorkant van het gebouw kwam. In 1826 werd het Neoklassieke pand door de Douane in gebruik genomen. Later fungeerde het enkele jaren als Tabakfabriek, waarna het Provinciebestuur er haar intrek nam. In 2009 werd begonnen met de verbouwingen om het Paleis klaar te maken voor de komst van het Museo de Málaga. Kijk hier voor een fotoreportage van DiarioSur, die alvast een kijkje namen in het museum.

Touwtrekken

Op de dag dat het Musem van Schone Kunsten 19 jaar geleden zijn deuren sloot om plaats te maken voor het Picasso Museum, vond in Málaga een massale manifestatie plaats. Burgers riepen Junta en Gemeente op om de Doaune te rehabiliteren als Museum van Málaga. Nog drie protestmarsen erna bleken uiteindelijk effect te hebben. Toch was het pas in 2009 dat de verbouwing begon. Deze was in 2014 reeds afgerond, maar daarna begon een periode van meer dan 2 jaar touwtrekken tussen de Gemeente en de Junta over de kosten. Uiteindelijk blijkt er nu overeenstemming bereikt en kunnen we, 19 jaar later, eindelijk weer naar deze twee geweldige collecties gaan kijken!