Actualiteit Semana Santa

Twee processies en een vrijgelaten gevangene

Ben je in Málaga en wil je graag eens een processie zien? Dan zit je zaterdag gebakken! Maar liefst twee belangrijke processies kun je vanavond aanschouwen!

El Rico

Na een restauratie van meer dan een jaar wordt de Santiago kerk in Calle Granada vanaf 1 julie wee in gebruik genomen. En dat betekent dat de Broederschappen die bij deze parochie horen hun titeldragers weer terug zullen brengen naar deze kerk. Sentencia en Medinaceli deden dit al, maar op zaterdagavond is het de beurt aan El Rico. En dat belooft bijzonder te worden, omdat er een gevangene vrijgelaten zal worden!

El Rico in de Santiago kerk

De geweigerde gevangenen

Volgens de traditie mag deze Broederschap ieder jaar tijdens de Semana Santa (de Heilige Week voor Pasen) een gevangene uit de lokale gevangenis vrijlaten (lees hier het prachtige verhaal waarom!). Ook dit jaar zou dat gebeuren, ware het niet dat er in het proces enkele fouten gemaakt werden, waardoor het dit jaar niet doorging. Voorwaarde is namelijk dat het geen gevangenen mogen zijn die veroordeeld zijn wegens geweldsdelicten of fraude. En alle drie de gevangenen die deze Semana Santa door het gevangenisbestuur waren voorgedragen hadden zich nu net daaraan schuldig gemaakt.

Toch een vrijlating

De pogingen om versneld een andere delinquent te zoeken, liepen op niets uit. Daarom werd besloten dit jaar tijdens de Semana Santa geen gevangene vrij te laten. Gelukkig komt daar zaterdagavond verandering in en zal de traditie dit jaar toch doorgang vinden. De processie waarbij de titeldragers overgebracht worden van hun tijdelijke onderkomen in de San Julian kerk naar de vertrouwde Santiago kerk, wordt namelijk gebruik om dit ritueel alsnog uit te voeren.

Zegening El Rico

Emotioneel en verrast

De gelukkige die dit jaar de vrijheid krijgt is een vrouw van middelbare leeftijd. Zij is veroordeeld voor het verkopen van drugs. Ze had nog tweeënhalf jaar van haar straf te gaan. Ze gaf aan zeer emotioneel te zijn, maar vooral verrast: “ik wist niet dat El Rico dit jaar op Heilige Woensdag geen gevangene vrijgelaten had”.

De processie

Om 20.15 verlaat de processie de San Julian kerk. Van daaruit gaat het via Santa Lucia richting de Plaza de la Constitución, waar de processie rond 21.00 uur aan zal komen. Op het plein zal de ceremonie plaatsvinden, waarbij de papieren getekend zullen worden waarin de vrijlating wordt geformaliseerd. Het belangrijkste moment komt daarna, als El Rico met zijn hand een kruisteken zal maken om de vrijgelaten gevangene en overige aanwezigen te zegenen. Daarna gaat de processie door naar de Santiago kerk. Dat doen ze door Calle Larios, Sancha de Lara, Molina Lario, San Agustín en Calle Granada tot aan de Santiago kerk.

El Rico

Meer weten?

Het is natuurlijk geen alledaags verhaal, het vrijlaten van een gevangene op basis van een verhaal van een paar honderd jaar oud. Je zou niet de eerste zijn die hier meer over wil weten. Een van die anderen is Mariët Meester die in de jaren 80 van dit verhaal hoorde. Jaren later dompelde ze zich onder in deze traditie en schreef er een prachtig boek over. Het heet “De tribune van de armen” en kwam uit bij de Arbeiderspers. Het is onder andere te koop via Bol.com. Meer weten over de Semana Santa, de processies en de rituelen? Download dan mijn gids “Dit is de Semana Santa van Málaga”.

Verjaardag van Humillación

Maar er is nog iets te vieren dit weekend! De broederschap Humillación y Estrella viert namelijk dat het beeld van hun titeldrager Cristo de la Humillación precies 75 jaar geleden gezegend werd. En ook zij organiseren vanavond een processie om dit te herdenken! Deze zal alleen door de eigen wijk Trinidad gaan. Dat is de wijk die achter het Ibis hotel ligt, net ten westen van de rivier. Omdat het een vrolijke processie zal zijn, is het leuk om er even mee op te lopen. Dan loop je zomaar de kans dat er een saeta gezongen wordt, of dat er rozenblaadjes over de troon uitgestrooid worden.

Cristo de la Humillacion

Het beeld

Het oorspronkelijke beeld van Christus werd in de Kloosterverbranding van 1931 vernietigd. Pas na de burgeroorlog werd het initiatief genomen om een nieuw beeld te maken en dat kwam er in 1941. Dat beeld werd door de broeders0 niet mooi genoeg bevonden. Daarom kreeg de beeldhouwer Palma Burgos de opdracht een nieuwe Christus te maken die uiteindelijk in 1942 gezegend werd.

Processie

Deze rondgang begint om 21.00 uur bij de Santo Domingo kerk. Van daaruit gaat de route via Pasillo de Santo Domingo, Hilera, Cerezuela, Cerrojo, Almansa, Armengual de la Mota, Libertad, Llano de la Trinidad, Plaza de la Imagen, Martinete, Cerrojo, Calvo, Plaza de La Legión Español encierro en terug naar de Santo Domingo kerk.