Semana Santa

Vijf processies in Málaga dit weekend!

Als je altijd al eens een processie hebt willen zien, ben je dit weekend in Málaga op de goed plek! Niet minder dan vijf rondgangen zullen er namelijk door de stad gemaakt worden! De Virgen de la Cabeza en de Virgen de los Remedios kun je op zondag zien, maar de hoofdrol is dit weekend weggelegd voor de broederschap van Gitanos (Zigeuners), die maar liefst drie keer door Málaga gaan, met de zaterdag als absolute hoogtepunt.

Jubileum

De broederschap van de Gitanos viert dit weekend dat 75 jaar geleden het Christusbeeld werd ingezegend. Het originele beeld was verloren gegaan in de kloosterverbranding van 1931. 11 jaar later, in 1942, werd het huidige beeld gezegend.

 

Gitanos

Deze Cofradía heet eigenlijk “Excelentísima, Muy Ilustre y Venerable Hermandad y Cofradía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús de la Columna y María Santísima de la O”. Toch kennen we deze in Málaga kortweg onder de naam “Gitanos”. Het Christusbeeld is namelijk de beschermheilige van de ijzergieters, een beroep dat vroeger in Málaga vrijwel uitsluitend door zigeuners beoefend werd.

Cristo de la Columna

Het originele beeld ging tragisch verloren ging tijdens de kloosterverbranding in Málaga in 1931. Enkele jaren later kreeg Juan Vargas Cortés, een beeldhouwer uit Málaga, de opdracht het nieuwe beeld te maken. Niet geheel toevallig was Vargas Cortés een zigeuner. Het huidige Christusbeeld is veel donkerder dan gebruikelijk, wat volgens velen een knipoog is naar de Gitanos. De bijnaam van de Cristo de la Columna is niet voor niets “Morenito” (de bruine).

Folkore

De Gitanos begeleiden de troon zo op hun eigen manier. Zingend, vaak met de nodige drank, gitaar en met veel geklap gaan ze achter de troon aan door de straten. Heb je de tijd en geen slaap, probeer dan het einde van de processie op zaterdag mee te pakken. Dan gaat de stoet namelijk door Calle Cruz Verde, een straat waar veel zigeuners wonen en waar de devotie voor deze Christus het grootst is.

Route

De processie van zaterdag zal de volgende route volgen: Vertrek Calle Frailes (19.30), Peña, Plaza del Teatro, Comedias, Granada, Calderería, Mariblanca, Madre de Dios, Plaza de la Merced, Huerto del Conde, Lagunillas, Plaza Miguel de los Reyes, Cruz Verde, Diego de Siloe, Los Negros, Cruz Verde, Frailes.

Traslados

Maar zoals beloofd gaan de zigeuners nog twee maal door het centrum. Op vrijdagavond wordt het beeld overgebracht van de Martireskerk (Plaza de los Martires) naar het broederschapshuis. De start is om 20.30. Op zondagochtend wordt het weer teruggebracht. Dat begint om 11.00 uur.

Virgen de la Cabeza

Op zondag begint om 12.00 uur de jaarlijkse processie van de Virgen de la Cabeza. Vanuit de Calle Duero vertrekt men voor een rondgang door de wijk Palma-Palmilla.

Virgen de los Remedios

Als laatste is op zondag de Virgen de los Remedios aan de beurt. Om 18.30 uur zullen de deuren van de Martireskerk opengaan voor het begin van de processie. Deze zal de volgende route nemen: Santa Lucía, Luis de Velazquez, Mitjana, Casapalma, Alamas, Carreteria, Alvarez, Purificacion, Avenida de la Rosaleda, Carreteria, Compañia, Arco de la Cabeza, Nosquera, Comedias, Martireskerk.