Actualiteit

Virgen del Carmen processies in Málaga

De Virgen del Carmen wordt ook wel de Sterre der Zee genoemd, omdat zij de beschermvrouwe is van de zeevaarders en vissers. Daarom is deze Maagd enorm geliefd bij met name de inwoners van visserswijken en –dorpen als bijvoorbeeld El Palo, Pedregalejo en El Perchel. 16 juli is de dag van de Virgen del Carmen en er zijn dan ook veel vieringen en processies op die dag en een dag later op 17 juli.

Virgen del Carmen Pedregalejo

Ontmoeting

De processies van Pedregalejo en El Palo zijn de belangrijkste Carmen-processies uit de regio. Ze worden gehouden op 16 juli. De beide Maagden van deze visserswijken gaan in processie richting het strand, waar ze op een boot gezet worden en op de boot verder gaan. Een emotioneel moment voor de honderden, zoniet duizenden aanwezigen. Zij die in het water staan spatten elkaar daarna nat, omdat dat geluk zou brengen.

Precies op de grens tussen El Palo en Pedregalejo (ter hoogte van de Arroyo de los Pilones), ontmoeten de twee elkaar. Hiernaar gaan ze weer terug naar hun eigen wijk en worden ze, nadat ze weer aan wal gekomen zijn, in processie weer terug gebracht naar de kerk.

Processie Virgen del Carmen

Routes

De routes van de beide processies zijn als volgt:

Pedregalejo (vertrek om 19.00 uur):

Corpus Christi kerk, Valera, Avda. Elcano, Riario, Bolivia, Varadero, Paseo Maritimo. Ter hoogte van de boog “Virgen del Carmen” gaat de maagd rond 22.15 uur het strand op en wordt ze op de boot gezet. Bij terugkomst aan wal gaat het verder via de Paseo Maritimo, Ancla, Cenachero, Román, Elcano, Ventura de la Vega en weer terug naar de kerk.

El Palo (vertrek 17.30 uur)

Parriochie Nuestra Señora de las Angustias, Elcano, Estevez, Allende, Virgen Milagrosa, Quitapenas, Ciganda, Banda del Mar. Ter hoogte van de school gaat de Maagd richting zee en gaat ze om 22.15 uur aan boord. Bij terugkeer komt de Virgen del Carmen bij restaurant El Tintero weer aan wal en gaat ze verder via Playa del Chanquete, Galica, Banda del Mar, Elcano en terug naar de kerk.

Ontmoeting Virgen del Carmen Pedregalejo El Palo

Vervoer

Wil je gaan kijken dan doe je er goed aan bijtijds te vertrekken! Parkeren is er vrij lastig, dus probeer met het openbaar vervoer te gaan (bus 3 en 11 stoppen in zowel Pedregalejo als El Palo) of nog handiger; huur een fiets! Een taxi vanuit het centrum van Málaga kost tussen de 7 en 11 euro.

Processie El Perchel

Ook vanuit El Perchel vertrekt een processie, die vindt dit jaar op 17 juli plaats. Eerst gaat de Maagd op een (grote) boot de haven van Málaga uit. Op zee vindt dan een mis plaats. Later keert ze terug naar de haven. Uiteindelijk vertrekt de Virgen del Carmen om 20.00 vanuit de kapel in de Muelle Uno. Vervolgens neemt ze de volgende route: Plaza Marina, Molina Lario, Sancha de Lara, Larios, Nueva, Alameda Principal, Cordoba, Vendeja,  Puente de la Misericordia, Cuarteles, Ancha de Carmen, Nuestra Señora del Carmen kerk.

De onderwatermaagd

Op zondag 17 juli is het ook de beurt aan de onderwatermaagd. Zij staat in een kapel onder water in de baai van Málaga en wordt één keer per jaar boven water gehaald om in processie door La Malagueta te gaan. Lees hier het volledige verhaal!