Semana Santa

Deze week eerste processie in Málaga

De Semana Santa komt langzaam maar zeker dichterbij en daarom verschijnt deze week de eerste troon weer op straat. Het is de broederschap Crucifixión die dit jaar de primeur heeft.

Vía Crucis

De eerste vrijdag van de Vastentijd vindt in Málaga traditioneel de Vía Crucis plaats. Voor deze processie wordt een van de 41 broederschappen gekozen, die met zijn Christus een processie naar de Kathedraal mag organiseren. Daar worden de veertien staties van de Kruisweg gebeden in het bijzijn van de Bisschop van Málaga Jesús Catalá.

Vía Crucis MálagaCrucifixión

Dit jaar is de Cofradía de la Crucifixión de uitverkozen broederschap om de Vía Crucis te houden. Zij vieren dit jaar dat het vijfentwintig jaar geleden is dat hun Christus gezegend werd. Deze Cofradía is betrekkelijk jong; ze werd in 1980 opgericht maar kende al gauw een groeispurt, met name omdat ze veel medische hulp aanboden aan buurtbewoners. De Cristo de la Crucifixión, het beeld waar het tijdens de processie allemaal om draait, is gemaakt door José Manuel Bonilla Cornejo en werd in 1993 gezegend. Met zijn 1 meter 98 is dit het grootste Christusbeeld in de Semana Santa van Málaga.Processie Crucifixión

Processie donderdag 16 februari

Op donderdag wordt het beeld in een zogenaamde traslado overgebracht van de Iglesia del Buen Pastor naar de Iglesia de San Julia (de kerk van de Agrupación). Deze kleine processie begint om 21.00 uur en gaat via Carrión, Refino, Dos Aceras, Carretería, Tejón y Rodríguez, Muro de San Julián en Nosquera naar de San Julian Kerk. Het einde zal rond 22.30 uur zijn.

Programma vrijdag 17 februari

Op vrijdag vertrekt de processie om 19.15 uur uit de San Julian Kerk op weg naar de Kathedraal. Dat doen ze via de volgende route: Nosquera, Comedias, Santa Lucía, Granada, Santa María en Patio de los Naranjos. Om 20.30 zullen ze de Kathedraal binnen gaan, alwaar de veertien staties gebeden zullen worden. Rond 22.30 uur verlaat men de Kathedraal en gaat via Císter, San Agustín, Beatas, Cárcer, Madre de Dios, Hinestrosa, Frailes, Cruz Verde, Los Negros terug naar de Iglesia del Buen Pastor, waar men rond middernacht aan denkt te komen.

Crucifixión MálagaOpzet

De Vía Crucis is van oorsprong natuurlijk een plechtige gelegenheid. De broederschap Crucifixión heeft geprobeerd weer terug te gaan naar de essentie hiervan. Waar het de laatste jaren steed groter en uitbundiger leek te worden, heeft deze Cofradía ervoor gekozen weer terug te gaan naar kleine straatjes, en zo min mogelijk muziek achter de troon. Het geheel zal hierdoor weer een ingetogen geheel zijn, zoals de Vía Crucis ooit bedoeld was.

Ervaring

Ikzelf mocht in 2016 meelopen, toen de Vía Crucis georganiseerd werd door de Archicofradía de la Sangre. Het is een bijzondere ervaring, zeker omdat het voor veel broederschappen (zoals ook de onze) een van de weinige mogelijkheden is om met het Christusbeeld de Kathedraal binnen te gaan. Tijdens de Semana Santa worden veel tronen gebruikt die te groot zijn om naar binnen te gaan. Het was voor onze broederschap de allereerste keer en daarom een hele eer!