Actualiteit Weekendtips

Wielrennen: de Ronde van Spanje vier dagen lang in Málaga!

Zaterdag 25 augustus begint de Vuelta de España in Málaga. Deze wielerronde zal maar liefst vier dagen door de provincia trekken alvorens koers te zetten richting Madrid! Met een korte proloog door het centrum van Málaga, twee etappes die zich geheel op grondgebied van de provincie afspelen en nog een vertrek wordt Málaga goed verwend dit jaar!

Vuelta España Málaga

De Vuelta

176 renners van  ploegen zullen zaterdag in Málaga aan de start verschijnen van deze 73e editie van de Vuelta. 22 dagen en 21 etappes later zal het peloton over de eindstreep rijden in Madrid. Ze hebben dan precies 3.255 kilometer afgelegd. Namens Nederland starten Team Lotto Jumbo en Sunweb (dat weliswaar onder een Duitse licentie rijdt), terwijl Lotto Soudal en Quick Step België vertegenwoordigen. Het is niet de eerste keer dat Málaga uitverkozen is als startplaats van de Vuelta: ook in 2000 én in 2006 had het die eer. Ook Fuengirola (1972 en 1975) en Estepona (1976) fungeerden al als startpunt van de Ronde van Spanje.

Renners

Ondanks het afzeggen van enkele grote namen als Froome en Tour de France winnaar Thomas, zijn er genoeg bekende namen die wel aan de start zullen verschijnen. Vicenzo Nibali, die de Ronde van Spanje al eens won in 2010, mag het rugnummer 1 op spelden. Naast deze Italiaan staan er nog drie andere oud Vuelta-winnaars aan de start: Alejandro Valverde (2009), Fabian Aru (2015) en Nairo Quintana (2016).  Daarnaast staan er ook bekende sprintkanonnen als Peter Sagan en Daniele Bennati op de deelnemerslijst. Een speciale vermelding hebben we voor de man met de beste naam: Winner Anacona.

Het voorprogramma

De eerste etappe is op zaterdag, maar al op donderdag 23 augustus staat de teampresentatie op het programma. Deze vindt plaats vanaf 19.30 uur in het Romeins Theater in Calle Alcazabilla. Hier worden de verschillende teams een voor een op het podium geroepen. Waar de renners later deze week op hoge snelheid voorbijkomen, kun je ze hier dus rustig zien!

Op de Plaza de la Marina wordt een Vuelta park ingericht. Je vindt hier vele promotie stands van de verschillende sponsoren. Je kunt er spelletjes doen, producten proeven en leuke prijzen winnen.

Zaterdag 25 augustus: de proloog in Málaga

De allereerste etappe van deze Ronde van Spanje is een proloog door Málaga. Slechts 8 kilometer lang, die de renners individueel af moeten leggen. Een goede gelegenheid om de renners te zien, want ze vertrekken met een tijdsverschil van steeds één minuut vanaf het vertrekpunt.

Om 17.26 vertrekt de eerste renner vanaf het startpodium net voor het Museum Pompidou in de Muelle Uno. Het gaat dan richting de vuurtoren van Málaga La Farola. Hier gaat men rechtdoor helemaal de pier af tot aan de Cruise Terminal waar 360 graden gedraaid wordt. Als men weer terug is bij de vuurtoren draait men rechtsaf de boulevard van La Malagueta op. Na anderhalve kilometer gaat het linksaf de Calle Rafael Pérez Estrada in, om het Gibralfaro aan de achterkant omhoog te rijden. Via Calle Ferrandiz gaat het naar Calle Victoria die helemaal uitgeren wordt. Via de haakse bocht naar links gaat het door de Alcazaba-tunnel heen. Op de rotonde buigt het parcours rechtsaf richting de Paseo del Parque. Het gaat nu rechtdoor tot de kruising met Calle Larios. Aan het einde van deze beroemde straat, op de Plaza de la Constitucion, ligt de finish van deze proloog.

Op dat zelfde plein zullen na aankomst van de laatste renner de eerste truien van deze Vuelta uitgedeeld worden, met als belangrijkste de rode trui voor het algemeen klassement.

Ronde van Spanje Málaga

Zondag 26 augustus: Marbella – Caminito del Rey

De tweede etappe van deze Ronde van Spanje gaat van Marbella naar de Caminito del Rey. Met een paar kleine beklimmingen een leuke etappe om te zien! Na de start om 12.00 uur in Marbella gaat het via Coín (14.07), Alozaina (14.35) naar Zalea (14.57). Het gaat dan via een oostelijke lus via Álora (15.16) en El Chorro (15.36) langs de stuwmeren. Vervolgens gaat het zuidelijk terug naar Zalea (16.45), waarna nogmaals de oostelijke lus genomen wordt om opnieuw via Álora (17.01) naar El Chorro (17.19) te gaan. De finishlijn is getrokken bij het toekomstige bezoekerscentrum van de Caminito del Rey. De aankomst wordt verwacht tussen 17.28 en 17.53 uur.

Onderweg moeten drie bergen beklommen worden. De eerste, de Puerto de Ojén, is van de tweede categorie. De Alto de Ardales is van de derde categorie, net als de Alto del Gaudalhorce. Die laatste wordt zelfs twee keer beklommen. Een ideaal punt dus om de ronde te gaan bekijken!

Maandag 27 augustus: Mijas – Alhaurin de la Torre

Ook vandaag wordt de gehele etappe afgelegd in de provincie Málaga! Het startschot wordt gegeven in Mijas Costa om 11.50 uur. Vervolgens gaat het via Marbella (13.25) en San Pedro de Alcántara (13.39) naar Ronda (14.51). Vervolgens gaat het via Alozaina (15.55) en Coin (16.23) terug naar de kust. Via Benalmadena (17.01) en Torremolinos (17.12) wordt de route voorgezet naar Alhaurin de la Torre, waar de meet is. De renners worden daar ongeveer tussen 17.26 en 17.53 uur verwacht.

Onderweg staan er twee bergen in het routeboek. De eerste is de Puerto del Madroño en is van de eerste categorie, een flinkerd dus! Niet minder dan 1000 hoogtemeters met een maximaal stijgingspercentage van 10,5%. Daarna moet de Puerto del Viento, een berg van de vierde catgeorie, beklommen worden. De streep is getrokken in Alhaurin de la Torre op de Avenida de Málaga.

Dinsdag 28 augustus: Torre del Mar – Alfacar

Vandaag vertrekt de Vuelta de España uit de provincie Málaga. Dat doet het om 11.50 uur vanuit Torre del Mar vanwaar het richting de provincie Granada zal gaan. Maar niet voordat het peloton Algarrobo Costa (13.22), Torrox Playa (13.36) en Nerja (13.49) aangedaan heeft! Vandaaruit gaat het richting Almuñecar, waarna koers gezet zal worden naar de berg Puerto de Alfacar, waar de finish is.

Rond 14.00 uur wordt de provinciegrens met Granada overgestoken en zegt de Vuelta Málaga gedag, in ieder geval voor dit jaar.

Meer info?

Voor meer info over de Vuelta de España kijk je op de officiële site www.lavuelta.es. Voor de meest gedetailleerde info, met alle doorkomsttijden, startplaatsen en nog veel meer, download je het routeboek de van de Ronde van Spanje.