Actualiteit

Wielrennen in Málaga

Ruta del Sol

De Ronde van Andalusië (wielrennen), ook wel bekend als de Ruta del Sol, begint op 14 februari in Mijas Costa. In deze eerste etappe moeten maar liefst zes bergen bedwongen moeten worden (voor de kenners: 3 van de derde, 2 van de tweede en 1 van de eerste categorie). De eindstreep ligt na 197 kilometer in Granada.

Geschiedenis

De Vuelta de Andalucía werd al in 1925 voor het eerst georganiseerd, al duurde het tot 1955 dat er een tweede editie plaatsvond.  Dit jaar vindt de 64e editie plaats. Beroemde wielrenners als Erik Zabel, Oscar Freire, Alejandro Freire en Chris Froome schreven de etapperonde op hun naam. Zes maal wist een Nederlander te winnen (onder andere Gerrie Kneteman en Erik Dekker) en acht keer mocht een Belg op de hoogste trede van het podium plaatsnemen (waaronder Freddy Maertens en Marc Sergeant).

Ruta del Sol

De etappe

De eerste etappe van deze editie, die op woensdag 14 februari plaatsvindt, gaat van Mijas Costa naar Granada. De start is om 11.10 uur en reeds na 10 kilometer staat de eerste beklimming op het programma; de Puerto de Mijas. De route loopt vervolgens via Mijas Pueblo en Alhuarin el Grande naar Alhaurin de la Torre. Vervolgens wordt de snelweg A7 gevolgd om Málaga heen om vanaf La Cala del Moral de kustweg te volgen tot aan Torre del Mar.

Vanaf Torre del Maar gaat het landinwaarts om via het meer van Viñuela naar Alhama de Granada te trekken. Onderweg moeten dan wel de Puerta de Zaffaraya (922 m), de Alto de Navazo (1012 m), Alto de Alhama (1021 m), Alto de Lucero (1103 m) en de Alto de Miaha (791 m) overwonnen worden. Na deze bergen gaat het naar de eindbestemming Granada, waar de eindstreep op de Paseo de la Bomba getrokken wordt.

Wielrennen Málaga

Deelnemers

Aan de Ruta del Sol doen 22 teams mee die elk zeven renners meenemen. Grote World Tour teams als die van Astana, Movistar, Lotto Soudal en Sky nemen deel aan de ronde. Onder de deelnemers dan ook grote namen als Mikel Landa, Jacob Fuglsang én viervoudig Tour de France winnaar Chris Froome.

Nederland wordt vertegenwoordigd door de ploeg van Roompot, terwijl er maar liefst vijf Belgische equipes aan de start verschijnen: Lotto Soudal, Lotto NL –Jumbo, Wanty, Sport Vlaanderen – Baloise en Willems Veranda´s.

Meer zien?

Voor meer info over de Ruta del Sol kijk je op www.vueltaandalucia.es. En wil je nog meer wielrennen zien? Later dit jaar doet ook de Vuelta de España Málaga en omgeving aan. Uiteraard houden we je ook daarvan op de hoogte!