Semana Santa

Dit is de Semana Santa van Málaga

Deze uitgebreide Nederlandstalige gids over de Semana Santa geeft antwoord op al je vragen. Meer dan 100 paginás met alle info die je nodig hebt om de Goede Week van Málaga te begrijpen en te beleven! Onmisbaar voor eenieder die alles wil weten over de Semana Santa van Málaga!

Klik op de plaatjes voor een voorproefje:

 

Wat vind je in deze gids?

Geschiedenis

Van de eerste processie in Jeruzalem ergens in de vierde eeuw, via de processies uit de Middeleeuwen in Spanje naar de introductie van processies in Málaga rond 1500. En natuurlijk, hoe ging het sindsdien? Wat is er veranderd in die 500 jaar dat er processies in Málaga worden gehouden?

De passie

Tijdens de Semana Santa herdenken we het lijdensverhaal, het overlijden en de wederopstanding van Jezus Christus. In dit hoofdstuk lees je in het kort hoe het ook al weer zat.

De broederschap

De processies worden gehouden door broederschappen. Maar wat is dat precies? Hoe kwamen ze tot stand, wat doen ze precies, waar zitten ze en hoe zijn ze georganiseerd. Als je dit leest, zul je de processies beter begrijpen!

De titeldragers

Elke broederschap aanbidt zijn eigen Christus en eigen Maagd. Maar waarom? En hoe wordt een beeld gemaakt? En die mantel van de Maagd, hoe wordt die geborduurd?

De troon

Daar waar het om draait: de titeldrager op de troon! Maar weet jij waarom ze zo anders zijn dan in de rest van Spanje? Hoe worden ze gebouwd? En wat weegt zo´n troon nou? Uiteraard ook antwoord op de vraag: wat kost dat?

DSC00334 bewerkt (Small)

De muziek

Wellicht heb je er nooit bij stilgestaan, maar de muziek in een processie is enorm belangrijk. En wist je dat er drie verschillende soorten bands zijn?

Het verloop van een processie

Hier lees je alles over hoe de processie nou precies in zijn werk gaat. Vanaf het moment dat de deuren opengaan tot de laatste slag op de bel, vind je hier een beschrijving van de belangrijkste gebeurtenissen en handelingen in een processie.

Culinair

Eten ze in Málaga serieus puur citroenen in de Semana Santa? En dat onze wentelteefjes meer met de Goede Week te maken hebben dan je dacht, lees je in dit hoofdstuk.

Algemene tips

Waar heb je het beste zicht, waar kun je oversteken en hoe kom je aan stoeltjes op de tribune? Handig om te weten!

DSC00651 (Small)

Wat zie je?

Bocinas, faroles, cruz guía, met dit handige overzicht weet jij ineens alles te benoemen wat er langskomt en ook waarom!

Processiedagen

Hier vind je per dag alle tijdschema´s zodat je op het half uur nauwkeurig weet waar elke broederschap is. Perfect om de dag te plannen. En op de plattegrond zie je precies waar je moet zijn! Verder per processie mijn persoonlijke tips, zorgvuldig verzameld, zodat je de allermooiste dingen kunt zien! Met de beschrijvingen van alle broederschappen, ken jij alle bijzonderheden van elke cofradía en weet je precies waar je op moet letten!

Woordenboek

Onmisbaar! Door deze woordenlijst weet jij precies wat een alzacables, promesa of saeta is!

Waarom deze gids?

Een aantal jarenlang zag ik de Semana Santa van buitenaf. Ik weet dus welke vragen er op kunnen komen bij iemand die de Goede Week van buitenaf bekijkt. Sinds vele jaren beleef ik de processie echter vanaf de andere kant. Elk jaar loop ik mee in een processie en ik ken de broederschappen van binnenuit. Ik kan je dus een perfect inkijkje geven in hoe het precies in zijn werk gaat!

Daarnaast ben ik in de eerste maanden van 2016 opgeleid door de Agrupación de Cofradías tot Cicerone (gids) van de Semana Santa. Tijdens deze opleiding heb ik echt alles geleerd over de Semana Santa!

Download: Dit is de Semana Santa van Málaga

Enig resultaat